pipa

De kuifcaracara is donkergrijsbruin met een roomwitte kop en hals. De borst, de staart en de vleugeluiteinden zijn zwart-wit gebandeerd. Verder vallen het oranje gelaat, de zwarte kruin, de lange, gele poten en de zeer korte tenen op. Er is geen verschil in uiterlijk tussen de beide geslachten. De vogel heeft een lengte van 49 tot 59 cm, een vleugelspanwijdte van 120 tot 130 cm en een gewicht van 850 tot 1500 gram.

ROEPIE
 

De Kerkuil is ongeveer 35 cm groot en heeft een vleugelspanwijdte van 95 cm. De bovenzijde (rugzijde) heeft een goudbruine tot leigrijze grondkleur en is gespikkeld. De onderzijde varieert van roestbruin tot wit en kan al naargelang de verschillende ondersoorten helemaal wit tot gespikkeld zijn. Hij is zeer goed herkenbaar aan zijn hartvormig wit gezicht (de sluier), met de donkere ogen pal naar voor gericht.

gewicht: 470 g tot 570 g

MIG

De Europes torenvalk.

Een volwassen exemplaar is 30 tot 38 centimeter groot.

Het mannetje heeft een grijsblauwe kop en nek, een roodbruine rug en vleugels met donkere vlekken. De staart is blauwachtig grijs en heeft een zwarte eindband.

Het vrouwtje is identiek aan het mannetje, maar heeft een bruine kop en nek, dwarsbandjes op de rug en vleugels en een bruine staart.

 

Torenvalken kunnen stil in de lucht hangen met snelbewegende vleugels ("bidden") en een gespreide staart. Tijdens het bidden kijken ze naar beneden op zoek naar een prooi. Als ze deze hebben gevonden, duiken ze erop af.

SPEEDY

Gier/sakervalk

Falco rusticolus x Falco cherrug

 

Deze vogel is een hybride. Hybrides roofvogels hebben als doel om de goede eigenschappen van 2 soorten te laten samensmelten, om zo een ultieme jachtvogel te bekomen.

Een Sakervalk is zeer wendbaar door zijn lange staart. Hij heeft krachtige klauwen en kan door zijn vechtlust prooien slaan die veel groter zijn dan zichzelf en ook prooien op de grond zoals konijnen.

De Giervalk is het grootst van alle valken. Zij komen uit het hoge noorden en leven vooral van sneeuwhoenders, hazen, lemmingen en andere vogels.

JACK

Roodstaartbuizerd

Buteo jamaicensis

 

De roodstaartbuizerd vindt zijn prooi door vliegend de grond af te zoeken of door de omgeving af te speuren vanuit een hoge boom of vanaf een telefoonpaal. Wanneer een prooi wordt gezien, vangt de roodstaartbuizerd het dier met een stootduik. Zoogdieren, vogels, reptielen en insecten vallen ten prooi aan deze roofvogel.

FIEN

Woestijnbuizerd

Parabuteo unicinctus

 

De woestijnbuizerd leeft in half-open laaglandgebieden zoals boomsavannes en halfwoestijnen van de zuidwestelijke Verenigde Staten tot Chili en Centraal-Argentinië. Deze soort jaagt behendig op allerlei dieren: hagedissen, middelgrote vogels en zoogdieren tot de grootte van een volwassen konijn. De prooi wordt gevangen vanuit een lage glijvlucht of door stootduiken vanaf een lage uitkijkpost.

Qua lichaamsbouw en jachttechniek komt deze soort eerder overeen met de haviken. De Engelse naam Harris Hawk suggereert (onterecht) dat de woestijnbuizerd daarmee meer verwant is.

PRUTS

Steppearend

Aquila nipalensis

 

De steppearend is groot, 62 tot 74 centimeter lang en met een spanwijdte van 165 tot 190 cm. De arend is geheel bruin met een lange afgeronde staart. Kenmerkend zijn de grijs gebandeerde slag- en staartpennen, de ovale neusgaten en de opvallende gele mondhoek die tot het oog reikt. Verder zijn de vleugels langer en breder dan bij de schreeuwarend en bastaardarend. De steppearend is kleiner dan de steenarend. Juveniele vogels kenmerken zich door een brede witte baan over de ondervleugels.

© 2018 FlyingSpirit 

  • Facebook Social Icon